Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą to pyszna przekąska idealna na imprezę, kolację czy do wzięcia do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Jeśli robimy własnoręcznie placki tortilli jest to nieco pracochłonne, ale smak potrawy z pewnością wynagrodzi wysiłek. Z podanych składników wychodzi około 12 sztuk, więc jest to bardzo duża porcja. Z pewnością taniej wyjdzie zrobić placki niż kupić aż tyle, no i na pewno o wiele zdrowiej, gdyż te sklepowe zawsze mają dużo chemii w składzie.
Placki (12 sztuk o średnicy około 24 cm):
Sałatka:
Sos:
Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 3 części, a każdą część na 4 kulki, które rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.
Do przygotowania potrawy można też użyć gotowych placków kupionych w sklepie, ale zazwyczaj nie mają one dobrego składu.
Przygotowujemy sałatkę kebab. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy na lekko złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, zasypujemy solą, cukrem i polewamy ocet. Ręką przez chwilę ją ugniatamy i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękła.
Kapustę pekińską drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem, który przygotowujemy z majonezu, jogurtu, musztardy, czosnku przeciśniętego przez praskę i przypraw.
Po 2-3 łyżki sałatki układamy na tortillach, które zwijamy ciasno w rulon. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tortille można podać na zimno lub grillowane na patelni lub grillu elektrycznym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…