Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą to nietypowy, ale pyszny pomysł na danie, które można podać na wielkanocnym stole, ale też w każdy inny dzień w roku. Jest bardzo smaczna, soczysta, z lekko słodką nutą za sprawą jabłek i robi się ją błyskawicznie. Taką kiełbasę można podać bez żadnych dodatków, ale będzie tez dobrze smakować z sosem chrzanowym lub żurawinowym.
Białą kiełbasę zawsze bardzo lubiłam i smakuje mi w każdej postaci. Cenię ją również za to, że w porównaniu do całej gamy kiełbas czerwonych, to białą można łatwiej znaleźć w sklepie taką, która będzie miała dobry skład i przystępną cenę. Niestety mój mąż za nią nie przepada, choć czasami da się skusić, jeśli przygotuję ją w jakiś inny niż standardowy sposób. Tak było i tym razem – i wcale nie narzekał, że musi jeść kiełbasę.
Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z jabłkami i cebulą:
-
- 800 g białej kiełbasy parzonej
-
- 2 jabłka
-
- 3 cebule średniej wielkości
-
- szklanka cydru
-
- 2 łyżki musztardy francuskiej
-
- łyżeczka majeranku, sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Białą kiełbasę można ponacinać pod skosem, tworząc krateczkę, ale nie jest to konieczne. Cebule kroimy w piórka. Jabłka przekrawamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę cebuli i jabłek, na nich układamy kiełbasy. Smarujemy je musztardą, następnie układamy resztę jabłek i cebuli. Całość posypujemy przyprawami i zalewamy cydrem. Kiełbasę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut. Do przygotowania dania można użyć również kiełbasy surowej. Nakłuwamy ją wtedy w kilku miejscach i nie nacinamy. Surową kiełbasę pieczemy przez 30 minut pod przykryciem i jeszcze około 10 bez przykrycia.
Czy cydr można zastąpić czymś innym?
Nie, wyjdzie wtedy inny przepis. Można też pominąć składnik.