Ciasta i desery

Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis

Domowy sernik z wiaderka na herbatnikach to prosty przepis na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto, które można podać do popołudniowej kawy czy na świąteczny stół. Sernik wychodzi lekki, wilgotny i puszysty. Ponieważ wykorzystujemy gotowy ser z wiaderka, omija nas trzykrotne mielenie twarogu, ponadto nie trzeba piec spodu z kruchego ciasta, gdyż zastępują go herbatniki.

Składniki na domowy sernik z wiaderka:

    • 1 kg sera z wiaderka (gotowy ser do sernika)
    • 200 g masła
    • 5 jajek rozmiar L
    • półtora opakowania budyniu waniliowego – 60 g
    • 180 g cukru
    • około 150 g herbatników

 

Polewa czekoladowa:

    • 50 g czekolady mlecznej
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • około 80 ml śmietany 30%

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser, jajka i masło wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przez przygotowaniem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce sera, a na koniec wsypujemy budyń. Do masy dodajemy białka i ostrożnie mieszamy za pomocą łyżki. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Na ostatniej od dołu półce piekarnika układamy blaszkę z około 0,5 litra wody. Na środkowej półce układamy blaszkę z sernikiem. Pieczemy przez pół godziny z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C, wyłączamy termoobieg i pieczemy góra-dół lub tylko dół jeśli wierzch sernika zaczyna się już rumienić. Sernik pieczemy jeszcze pół godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne pół godziny. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto lekko opadnie, ale niezbyt dużo.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić.

Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na sernik:

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Sernik bez sera na kruchym cieście

Aksamitny sernik z bezą

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z makiem (338 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Witam. Nie jest napisane co zrobic z ubitymi białkami. Rozumiem że wymieszać z masą serową?

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago