Ciasto Marzenie Królowej to bardzo efektowne i pyszne ciasto, gdzie główną rolę pełni biszkopt przełożony masą chałowową, a dodatkowe skrzypce grają dżem porzeczkowy, bita śmietana i gorzka czekolada. Ciasto nie jest ani ciężkie ani zbyt słodkie – w sam raz do popołudniowej kawy czy na wyjątkową okazję.
Składniki na ciasto Marzenie Królowej:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar M
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
Poncz:
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 100 ml wody
Masa chałwowa:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g chałwy waniliowej
- 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150 g)
- 3 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
Ponadto:
- około 100 g okrągłych biszkoptów
- słoiczek dżemu porzeczkowego (około 250 g)
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy masę chałwową. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mascarpone i pokruszoną chałwę. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym serku homogenizowanym, a na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.
Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Następnie wewnętrzne części blatów smarujemy dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy 1/3 masy chałowej. Na masie układamy delikatnie biszkopty. Resztę masy chałowej wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta.
Na wierzchu rozsmarowujemy śmietanę ubitą na sztywno z cukrem. Całość posypujemy startą na tarce lub rozdrobniona w misce blendera czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc), aby masa zesztywniała.
Super
Podoba mi się.