Ciasto Włoski Narzeczony z wyraźną kawową nutą jest pyszne, ładnie się prezentuje na talerzu i nie jest trudne do zrobienia. Składa się z puszystego biszkoptu przełożonego lekkim kremem o smaku cappuccino, a całości dopełnia masa kajmakowa, chałwa i gorzka czekolada. Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo udaną kompozycję.
Składniki na ciasto Włoski Narzeczony:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar M
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżka kakao
Krem Cappuccino:
- 3 łyżki żelatyny
- 150 ml wody
- 500 ml śmietany 30%
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cappuccino w proszku (dałam śmietankowe)
- 3 łyżki cukru
Poncz:
2 łyżki cappuccino rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- puszka kajmaku (400 g)
- około 100 g okrągłych biszkoptów
- 100 g chałwy waniliowej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- około 6 łyżek mleka
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy krem cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszamy obroty i cały czas ubijając dodajemy jogurt, cukier, proszek cappuccino, a na końcu powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.
Oba blaty biszkoptu skrapiamy ponczem. Następnie wewnętrzne części blatów smarujemy kajmakiem. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy 1/3 kremu cappuccino. Na kremie układamy delikatnie biszkopty. Resztę kremu cappuccino wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wierzch biszkoptu również smarujemy kajmakiem i posypujemy rozkruszoną chałwą. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z 6 łyżkami mleka. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby krem dobrze stężał.
Rewelacja!
Te ciastka są rewelacyjne
Rewelacja
Biszkopty maja byc zamoczone w cappucino czy polozone suche?
Przepis jak najbardziej na plus! Wygląda pięknie, a smak z pewnością jest niesamowity
Mają być suche.
Zrobiłam i bardzo mi smakuje. Nie jest za słodkie. Krem smakuje jak jogurt kawowy.
Bałam się, że się nie ściśnie, ale niepotrzebnie.
A co się stało z chałwą? Jest na liście a nie mogę w przepisie zlokalizować -chciałbym na weekend zrobić to ciacho