Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis
Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką jest pyszny, puszysty i wilgotny, a jednocześnie dość ciężki i lekko zbity. Jeśli lubicie serniki z gatunku tych konkretnych, a nie piankowych to z pewnością przypadnie wam do gustu. Kruche ciasto, masa ze zmielonych orzechów, masa serowa z brzoskwiniami i kruszonka to zestawienie, które nie może nie smakować. Takie ciasto jest co prawda nieco pracochłonne, ale jego smak z pewnością wam to wynagrodzi, a sernik świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystych (lub mniej uroczystych) okazjach.
Przede wszystkim potrzebna jest dość duża blaszka do pieczenia – moja ma wymiary 28×23 cm, sprawdzi się też nieco większa. Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, nie będzie wtedy problemu z wyjęciem sernika. Niezbędnym elementem jest też robot kuchenny, który przyda się do ubicia białek czy wymieszania masy serowej.
Dokładny przepis (również w wersji do wydrukowania) znajduje się na dole strony.
Aby przygotować sernik rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta, które dzielimy na dwie części. Mniejszą z nich, która będzie kruszonką wkładamy do zamrażalnika, a większą, która pójdzie na spód schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie spod najlepiej podpiec na blaszce przez około 15 minut, wtedy mamy pewność, że nie będzie zbyt wilgotny. W tym czasie można przygotować masę orzechową, którą również trzeba będzie schłodzić. Na koniec przygotowujemy masę serową. Nie jest to bardzo skomplikowane. Masło trzeba utrzeć z cukrem i żółtkami, następnie dodać ser z wiaderka, budyń i ubite białka. Wtedy pozostaje złożenie ciasta. Na kruchy spód wykładamy masę orzechową, następnie masę serową, brzoskwinie i na koniec startą na tarce o grubych oczkach cienką warstwę ciasta. Wtedy nie pozostaje nic innego jak włożyć ciasto do piekarnika i poczekać ponad godzinę, aż się upiecze.
Sernik po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć w temperaturze pokojowej, czyli około 20 C. Po ostygnięciu można go jeszcze kilka godzin przechowywać w takich warunkach. Natomiast jeśli chcecie go podać np. na drugi dzień to najlepiej nakryć go folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki. W lodówce z dobrych chłodzeniem no-frost spokojnie wytrzyma 4-5 dni. Sernik też można zamrozić, jeśli nie zjecie całego od razu. Po odmrożeniu również bardzo dobrze smakuje.
Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej 3 szklanki
5 żółtek
200 g masła kostka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa orzechowa:
250 g orzechów mielonych (dałam ziemne, mogą też być włoskie)
120 ml mleka pół szklanki
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka (może też być twaróg trzykrotnie zmielony)
200 g masła kostka
3 jajka
5 białek
1 budyń waniliowy około 40 g
280 g cukru 3/4 szklanki
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Super