Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą i papryką to przepis na pyszny obiad w sezonie wiosennym i letnim, kiedy trwa sezon na młodą kapustę. Danie jest lekkie, kolorowe, aromatyczne i stanowi niezłą alternatywę dla tradycyjnego bigosu. Można je podać jako samodzielne danie, z pajdą świeżego chleba albo młodymi ziemniakami z koperkiem – w każdej z tych wersji smakuje obłędnie. Młodą kapustę po węgiersku robi się stosunkowo szybko – wystarczy około 45 minut i nie jest to szczególnie skomplikowane danie. Wystarczy składniki pokroić, podsmażyć i wrzucić do duszącej się w garnku kapusty.
Składniki na młodą kapustę po węgiersku:
- 300 g kiełbasy dobrej jakości (dałam myśliwską)
- 1,5 główki młodej kapusty (około 2,5 kg)
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory
- 2 cebule
- pół szklanki passaty pomidorowej (można też dać łyżkę przecieru pomidorowego)
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Przygotowanie
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebule obieramy, kroimy w piórka i również podsmażamy na patelni na złoty kolor (można na tej samej, gdzie smażyliśmy kiełbasę). Paprykę kroimy w paski i również wrzucamy na patelnię na kilka minut. Pomidory wkładamy do szklanego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dusimy przez około 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie do kapusty dodajemy resztę składników, czyli kiełbasę, cebulę, paprykę i pomidory. Wlewamy również passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut, aż kapusta będzie miękka.
Zostaw odpowiedź