Placki owsiane z bananem robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Przepis z powodzeniem sprawdzi się na śniadanie czy zdrowy deser. Do placków nie dodaje się ani cukru ani mąki pszennej, ale i tak są bardzo smaczne. Jeden placek ma około 180 kcal i jest naprawdę bardzo sycący. Można je podać same, albo posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub owocami.
Składniki na placki owsiane z bananem (około 6 sztuk):
- 200 g płatów owsianych
- banan
- 200 ml mleka owsianego (może też być zwykłe, od krowy)
- jajko rozmiar M
- 2 łyżki rodzynek
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
Płatki owsiane i rodzynki mieszamy ze sobą i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na około 20 minut, aby napęczniały. Banana miksujemy albo rozdrabniamy widelcem na gładką masę. Banana dodajemy do płatków razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (jeśli mamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewamy oleju). Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Zobacz inne przepisy na placki na śniadanie:
Szybkie placuszki na jogurcie greckim z twarogiem
Błyskawiczne placuszki na jogurcie
Fit placuszki owsiane na jogurcie
Placuszki z jabłkami
Dietetyczne placuszki twarogowe (97 kcal)
Ciekawe dodanie tych rodzynek, a jak robiłem to zawsze bez. Trzeba spróbować. Pozdrawiam.