Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie

Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie
Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie

Placki owsiane z bananem robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Przepis z powodzeniem sprawdzi się na śniadanie czy zdrowy deser. Do placków nie dodaje się ani cukru ani mąki pszennej, ale i tak są bardzo smaczne. Jeden placek ma około 180 kcal i jest naprawdę bardzo sycący. Można je podać same, albo posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub owocami.

 

Składniki na placki owsiane z bananem (około 6 sztuk):

  • 200 g płatów owsianych
  • banan
  • 200 ml mleka owsianego (może też być zwykłe, od krowy)
  • jajko rozmiar M
  • 2 łyżki rodzynek
  • szczypta cynamonu

 

Przygotowanie

Płatki owsiane i rodzynki mieszamy ze sobą i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na około 20 minut, aby napęczniały. Banana miksujemy albo rozdrabniamy widelcem na gładką masę. Banana dodajemy do płatków razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (jeśli mamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewamy oleju). Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.

Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie
Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie

 

Zobacz inne przepisy na placki na śniadanie:

Szybkie placuszki na jogurcie greckim z twarogiem

Błyskawiczne placuszki na jogurcie

Fit placuszki owsiane na jogurcie

Placuszki z jabłkami

Dietetyczne placuszki twarogowe (97 kcal)