Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko czterech składników: pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Taka wersja tej popularnej potrawy była dla mnie nowością, gdyż zawsze robiłam je głównie z cukinii. Niemniej jednak wydanie typowo węgierskie tej potrawy też jest bardzo smaczne i pewnie nie raz jeszcze zagości na moim stole. Leczo można podać z ryżem albo świeżym pieczywem. W wersji wegańskiej potrawę można przygotować bez kiełbasy – jest to najbardziej podstawowe wydanie tego węgierskiego gulaszu.
Składniki na węgierskie leczo bez cukinii (4 porcje):
-
- 600 g papryki czerwonej (3 średnie sztuki)
- 350 g cebuli (3 duże sztuki)
- 500 g pomidorów malinowych (3 duże)
- 500 g cienkiej kiełbasy wędzonej
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
Przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Pomidory nacinamy u góry na krzyż, wkładamy do szklanego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory przekładamy do średniej wielkości garnka i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 minut, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy kiełbasę i przyprawy – w zależności od tego czy wolimy łagodniejszą czy pikantną wersję, tyle dodajemy ostrej papryki. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut.
Wszystko ok z jednà poprawką…w kuchni węgierskiej produkty są podsmażane na smalcu A nie na oleju.
Proszę o źródło takiej informacji. Przejrzałam wiele węgierskich przepisów i w przeważającej większości było smażone na oleju.