Ciasto Słodki Pocałunek jest bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z pysznego, wilgotnego i mięciutkiego ciasta marmurkowego, kremu czekoladowego i polewy. Wielbiciele czekolady będą zachwyceni. Jest stosunkowo proste i szybkie do zrobienia, więc nawet osoby niewprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić.
Składniki na ciasto Słodki Pocałunek:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/3 szklanki)
- 200 g cukru (szklanka)
- 4 jajka rozmiar L
- 150 g masła
- 200 g śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- czubata łyżka kakao
Krem czekoladowy:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki rodzynek
- 4-5 łyżek mleka
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie, nie przestając ubijać, dodajemy po jednym jajku, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy śmietanę (łyżkę śmietany odstawiamy na później). Ciasto dzielimy na części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy kakao oraz łyżkę śmietany i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę połamaną na kostki i 3 łyżki śmietany 30% podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła). Resztę schłodzonej śmietany 30% ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Serek mascarpone mieszamy mikserem z rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem wykładamy na spodni blat ciasta i nakrywamy drugim blatem.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę połamaną na kostki, rodzynki, orzechy i mleko podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
Zostaw odpowiedź