Dania główne

Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad

Udziec indyka pieczony w rękawie z cebulą, jabłkiem i marchewką to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy to kwestia kilkunastu minut, potem wystarczy poczekać, aż upiecze się w piekarniku. Udziec można podać z ziemniakami i surówką np. z buraczków albo kapusty. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a warzywa świetnie je uzupełniają.

Składniki na udziec indyka z warzywami (4 porcje):

  • udziec z indyka (około 1 kg)
  • 2 cebule
  • średniej wielkości marchew
  • jabłko
  • sól, pieprz, papryka ostra i wędzona, przyprawa go gyrosa (opcjonalnie)

Przygotowanie

Udziec myjemy, osuszamy i nacieramy pieprzem, paprykami i ewentualnie przyprawą do gyrosa. Przed pieczeniem można też wyjąć kość, żeby potem łatwiej było kroić mięso na plastry, ale nie jest to konieczne. Mięso odstawiamy na godzinę do lodówki. Warzywa i owoce myjemy i obieramy. Cebule kroimy w piórka, marchew w plastry. Jabłko przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Warzywa przekładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy tam również mięso. Całość posypujemy solą. Rękaw zawiązujemy i potrząsamy nim, aby warzywa się wymieszały.

Rękaw przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około godzinę. Następnie folię przecinamy od góry i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad

Zobacz inne dania z indyka na obiad:

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago