Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad
Udziec indyka pieczony w rękawie z cebulą, jabłkiem i marchewką to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy to kwestia kilkunastu minut, potem wystarczy poczekać, aż upiecze się w piekarniku. Udziec można podać z ziemniakami i surówką np. z buraczków albo kapusty. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a warzywa świetnie je uzupełniają.
Udziec myjemy, osuszamy i nacieramy pieprzem, paprykami i ewentualnie przyprawą do gyrosa. Przed pieczeniem można też wyjąć kość, żeby potem łatwiej było kroić mięso na plastry, ale nie jest to konieczne. Mięso odstawiamy na godzinę do lodówki. Warzywa i owoce myjemy i obieramy. Cebule kroimy w piórka, marchew w plastry. Jabłko przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Warzywa przekładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy tam również mięso. Całość posypujemy solą. Rękaw zawiązujemy i potrząsamy nim, aby warzywa się wymieszały.
Rękaw przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około godzinę. Następnie folię przecinamy od góry i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…