Dania główne

Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad

Udziec indyka pieczony w rękawie z cebulą, jabłkiem i marchewką to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy to kwestia kilkunastu minut, potem wystarczy poczekać, aż upiecze się w piekarniku. Udziec można podać z ziemniakami i surówką np. z buraczków albo kapusty. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a warzywa świetnie je uzupełniają.

Składniki na udziec indyka z warzywami (4 porcje):

  • udziec z indyka (około 1 kg)
  • 2 cebule
  • średniej wielkości marchew
  • jabłko
  • sól, pieprz, papryka ostra i wędzona, przyprawa go gyrosa (opcjonalnie)

Przygotowanie

Udziec myjemy, osuszamy i nacieramy pieprzem, paprykami i ewentualnie przyprawą do gyrosa. Przed pieczeniem można też wyjąć kość, żeby potem łatwiej było kroić mięso na plastry, ale nie jest to konieczne. Mięso odstawiamy na godzinę do lodówki. Warzywa i owoce myjemy i obieramy. Cebule kroimy w piórka, marchew w plastry. Jabłko przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Warzywa przekładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy tam również mięso. Całość posypujemy solą. Rękaw zawiązujemy i potrząsamy nim, aby warzywa się wymieszały.

Rękaw przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około godzinę. Następnie folię przecinamy od góry i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad

Zobacz inne dania z indyka na obiad:

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago