Kapuśniak na wędzonym kurczaku to pyszna domowa zupa, którą można przygotować na domowy obiad dla całej rodziny. Jest lżejsza od tej przygotowanej na żeberkach wieprzowych, ale równie smaczna. Jeśli chcecie, aby była całkowicie „fit”, to nie dodawajcie boczku. Taka rozgrzewająca i treściwa zupa świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.
Składniki na kapuśniak na wędzonym kurczaku (4 porcje):
- 2 wędzone ćwiartki z kurczaka (400 g)
- 500 g kiszonej kapusty
- średniej wielkości marchew
- niewielki korzeń pietruszki
- 500 g ziemniaków
- cebula
- 100 g boczku wędzonego
- około 1 l bulionu drobiowego
- po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę odciskamy z wody (wodę zachowujemy), kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Kapustę gotujemy do miękkości.
W tym czasie do drugiego garnka wlewamy bulion i wkładamy obraną marchew i pietruszkę, kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wszystkie składniki wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego ziemniaki pokrojone w kostkę. Znowu gotujemy tym razem do miękkości ziemniaków.
Mięso oddzielamy od kości i skór i kroimy na małe kawałki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę.
Kiedy ziemniaki w bulionie będą miękkie, dodajemy resztę składników: kapustę wraz z wodą w której się gotowała, marchew, pietruszkę i boczek z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Można również wlać wodę z kapusty, którą wcześniej odstawiliśmy (jeśli lubimy dość kwaśny kapuśniak). Zupę gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Zostaw odpowiedź