Dania główne

Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe

Łopatka w sosie cygańskim to pyszne danie z lekko ostrą nutą, które można podać na rodzinny obiad czy ciepłe danie na imprezie. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i świetnie komponuje się w warzywami i sosem pomidorowym, który jest lekko słodki, troszkę kwaśny i w umiarkowanym stopniu ostry (chyba, że lubicie bardzo ostre smaki, to można oczywiście oddać więcej chili). Taki gulasz można podać z pieczywem, kaszą czy ziemniakami. Do przygotowania potrawy można użyć innego mięsa: karkówki, szynki czy piersi z indyka.

Składniki na łopatkę w sosie cygańskim:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • papryka chili
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka cukru
  • łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • duża szczypta pieprzu
  • szczypta chili w proszku (można pominąć)
  • łyżeczka natki pietruszki

 

Przygotowanie

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paski, ogórki w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nią mięso. Kawałki łopatki obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Następnie na patelnię wlewamy szklankę wody. Łopatkę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut, aż większość wody odparuje, a mięso będzie miękkie. Jeśli po tym czasie łopatka będzie nadal twarda, wlewamy kolejne pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie.

Do podduszonego mięsa dorzucamy cebulę i smażymy jeszcze około 5 minut. Następnie dorzucamy papryki, czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy ogórki, wlewamy passatę pomidorową, 3/4 szklanki wody i ocet. Dodajemy cukier, sól i resztę przypraw. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.

Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe

Zobacz inne przepisy na dania z łopatki wieprzowej:

Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką

Zupa gulaszowa po zbójnicku

Łopatka wieprzowa pieczona w sosie

Łopatka pieczona w kapuście

Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago