Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe
Łopatka w sosie cygańskim to pyszne danie z lekko ostrą nutą, które można podać na rodzinny obiad czy ciepłe danie na imprezie. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i świetnie komponuje się w warzywami i sosem pomidorowym, który jest lekko słodki, troszkę kwaśny i w umiarkowanym stopniu ostry (chyba, że lubicie bardzo ostre smaki, to można oczywiście oddać więcej chili). Taki gulasz można podać z pieczywem, kaszą czy ziemniakami. Do przygotowania potrawy można użyć innego mięsa: karkówki, szynki czy piersi z indyka.
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paski, ogórki w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nią mięso. Kawałki łopatki obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Następnie na patelnię wlewamy szklankę wody. Łopatkę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut, aż większość wody odparuje, a mięso będzie miękkie. Jeśli po tym czasie łopatka będzie nadal twarda, wlewamy kolejne pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie.
Do podduszonego mięsa dorzucamy cebulę i smażymy jeszcze około 5 minut. Następnie dorzucamy papryki, czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy ogórki, wlewamy passatę pomidorową, 3/4 szklanki wody i ocet. Dodajemy cukier, sól i resztę przypraw. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…