Dania główne

Placek Kowbojski z mięsa mielonego – pyszna alternatywa dla mielonych

Placek Kowbojski z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i pieczarek to pyszne mięsne danie, które można podać na obiad. Świetnie smakuje w towarzystwie frytek i ulubionej surówki np. z kapusty pekińskiej. Można je też podać z sosem chrzanowym, musztardowym czy czosnkowym. Taki placek robi się bardzo szybko, można też przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko upiec w piekarniku w dniu podania. Odgrzany też smakuje dobrze. Danie jest bardzo sycące, zwłaszcza jeśli podamy je z jakimiś dodatkami, dlatego z powodzeniem może wystarczyć na obiad przez dwa dni, tym bardziej, że można je podać w różny sposób, więc tak łatwo się nie znudzi.

Składniki na Placek Kowbojski z mięsa mielonego (5-6 porcji):

  • 500 g mięsa mielonego (wołowe, w lżejszej wersji może być z indyka)
  • 2 średniej wielkości cebule czerwone
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 jajka
  • 200 g sera żółtego (cheddar)
  • papryka słodka i ostra, cząber, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
  • mały pęczek natki pietruszki albo szczypioru

 

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Oba składniki podsmażamy osobno na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce.

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, wlewamy passatę, dodajemy czosnek, pieczarki i cebulę, a także połowę sera żółtego i przyprawy. Całość mieszamy i wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Masę mięsną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy z termoobiegiem przez 40 minut. Następnie na wierzch wysypujemy resztę sera żółtego i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem.

Placek Kowbojski z mięsa mielonego – pyszna alternatywa dla mielonych

 

Zobacz inne przepisy na nietypowe dania z mięsem mielonym:

Zapiekanka Cheeseburger – pyszny domowy fast food

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad

Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Gołąbki bez zawijania – szybki przepis

Placek Kowbojski z mięsa mielonego – pyszna alternatywa dla mielonych
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago