Dania główne

Placek Kowbojski z mięsa mielonego – pyszna alternatywa dla mielonych

Placek Kowbojski z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i pieczarek to pyszne mięsne danie, które można podać na obiad. Świetnie smakuje w towarzystwie frytek i ulubionej surówki np. z kapusty pekińskiej. Można je też podać z sosem chrzanowym, musztardowym czy czosnkowym. Taki placek robi się bardzo szybko, można też przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko upiec w piekarniku w dniu podania. Odgrzany też smakuje dobrze. Danie jest bardzo sycące, zwłaszcza jeśli podamy je z jakimiś dodatkami, dlatego z powodzeniem może wystarczyć na obiad przez dwa dni, tym bardziej, że można je podać w różny sposób, więc tak łatwo się nie znudzi.

Składniki na Placek Kowbojski z mięsa mielonego (5-6 porcji):

  • 500 g mięsa mielonego (wołowe, w lżejszej wersji może być z indyka)
  • 2 średniej wielkości cebule czerwone
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 jajka
  • 200 g sera żółtego (cheddar)
  • papryka słodka i ostra, cząber, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
  • mały pęczek natki pietruszki albo szczypioru

 

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Oba składniki podsmażamy osobno na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce.

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, wlewamy passatę, dodajemy czosnek, pieczarki i cebulę, a także połowę sera żółtego i przyprawy. Całość mieszamy i wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Masę mięsną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy z termoobiegiem przez 40 minut. Następnie na wierzch wysypujemy resztę sera żółtego i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem.

Placek Kowbojski z mięsa mielonego – pyszna alternatywa dla mielonych

 

Zobacz inne przepisy na nietypowe dania z mięsem mielonym:

Zapiekanka Cheeseburger – pyszny domowy fast food

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad

Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Gołąbki bez zawijania – szybki przepis

Placek Kowbojski z mięsa mielonego – pyszna alternatywa dla mielonych
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago