Zapiekanka bolońska z makaronem i mięsem mielonym to prosty przepis na obiad, który wymaga minimum pracy i przygotowań. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i włożyć do piekarnika. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która z powodzeniem wystarczy na obiad na dwa dni. Jak dla mnie najlepiej smakuje właśnie na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy makaron wchłonie cały płyn. Można ją wtedy odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.
Składniki na zapiekankę bolońską (około 6 porcji):
- 500 g makaronu penne
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
- cebula
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 l bulionu (dałam z kurczaka)
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, oregano
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy ze sobą surowy makaron, surowe mięso mielone, ser żółty, cebulę i czosnek. W osobnej misce mieszamy passatę z bulionem, cukrem i przyprawami.
Makaron z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy go passatą z bulionem. Całość nakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez godzinę. Jeśli zauważymy, że w tym czasie wierzch się zbytnio przypieka, całość można wymieszać łyżką. Następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki