Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie to przepis na pyszną i aromatyczną domową wędlinę, której nie może się równać ta ze sklepu. Mięso jest miękkie, kruche i soczyste, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Świetnie sprawdzi się na kanapki, tosty czy deskę wędlin. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i nie wymaga dużo pracy, trzeba się jedynie uzbroić w cierpliwość, gdyż musi się marynować przynajmniej 48 godzin, a jeszcze lepiej około 3 dni.
Składniki na czosnkową karkówkę gotowaną w rękawie:
- około 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku
- czubata łyżeczka soli peklowej
- łyżka oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- duża szczypta pieprzu
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Mięso nacinamy równomiernie po całej powierzchni nożem i w zagłębienia wkładamy kawałki czosnku. Do miseczki wlewamy olej, sól peklową, papryki, majeranek, zioła prowansalskie i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstałą pastą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Można je obwiązać sznurkiem, ale nie jest to konieczne.
Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia (może to też być woreczek przeznaczony do szynkowara). Worek dokładnie zawiązujemy, starając się pozbyć powietrza wewnątrz. Mięso odstawiamy do lodówki przynajmniej na 48 godzin (ja trzymałam w lodówce około 72 godziny).
Po tym czasie mięso w worku przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez półtora godziny (licząc od momentu zagotowania się wody). Na 1 kg mięsa przypada godzina gotowania. W połowie gotowania mięso obracamy na drugą stronę. Po gotowaniu garnek odcedzamy z wody, mięso wyjmujemy z worka i pozostawiamy do przestygnięcia.
Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:
Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki
Wspaniały przepis jest pyszne