Makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie na pyszny i sycący obiad. Penne w towarzystwie wędzonego boczku, pora i brukselki skąpane w sosie śmietanowym z ziołami to prawdziwie niebiańska uczta. Należy jednak przymknąć oko na kalorie, gdyż tych jest z pewnością sporo. Dla prawdziwego zbytku, można jeszcze danie posypać serem żółtym.
Przygotowanie makaronu zajmie 30-40 minut, po których można się cieszyć bardzo smacznym i krzepiącym posiłkiem, który z pewnością zasmakuje waszym domownikom. Zamiast brukselki możecie dodać inne warzywa: brokuła, paprykę czy fasolkę szparagową.
Składniki na makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym (3 porcje):
- 300 g makaronu penne lub innego ulubionego np. wstążki czy kokardki
- 250 g boczku wędzonego
- 300 g brukselki (świeża lub mrożona)
- średniej wielkości por
- 180 ml śmietany 30%
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, czosnek suszony, papryka ostra, przyprawa suszone pomidory
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brukselkę gotujemy na parze do miękkości. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni z pół łyżeczki oleju.
Kiedy boczek się zarumieni, przekładamy go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojonego w plastry pora. Pora smażymy kilka minut, następnie wlewamy śmietanę. Dodajemy również zioła i przyprawy.
Sos dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż śmietana trochę zgęstnieje. Po tym czasie na patelnię wrzucamy z powrotem boczek, a także makaron i brukselkę (większe kapustki można przekroić na pół). Całość mieszamy i przekładamy na talerze.
Zostaw odpowiedź