Pierś z kurczaka zapiekana po prowansalsku pod pierzynką z pieczonej papryki, oliwek i musztardy to pyszne danie, które można podać na obiad, albo jako potrawę na ciepło na imprezie czy rodzinnej uroczystości. Całość robi się dość szybko i jest mało skomplikowana. W czasie kiedy piecze się papryka, piersi marynujemy w przyprawach i przygotowujemy resztę składników. Następnie wszystko razem składamy i zapiekamy w piekarniku.
Piersi dobrze smakują z frytkami, pieczonymi warzywami czy surówką z kapusty pekińskiej. W zasadzie na obiad możecie je podać z czym tylko chcecie, gdyż jest do danie bardzo uniwersalne i do ryżu czy kaszy też będzie pasować.
Składniki na pierś z kurczaka zapiekaną po prowansalsku (6 porcje):
- 3 spore piersi z kurczaka
- duża papryka czerwona
- 2 garście zielonych oliwek
- duża cebula (najlepiej biała/cukrowa)
- łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony
- 150g sera żółtego
Przygotowanie
Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 25 minut, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Oliwki kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.
W misce mieszamy ze sobą: paprykę, cebulę, oliwki i musztardę. Piersi z kurczaka układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek nakładamy po łyżce warzyw z musztardą. Posypujemy serem żółtym. Mięso zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Zobacz inne przepisy na dania z piersią kurczaka z piekarnika:
Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami – przepis na obiad
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad
Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego
Idealnie zapieczone piersi z kurczaka 😉
Pysznie przyrządzona pierś. Pierzynka z pewnością dodaje smaku. 🙂