Wszystkie Przepisy

Sałatka nicejska – idealny wybór na lekki obiad lub kolację

Sałatka nicejska z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami to klasyka kuchni francuskiej i jak każda znana potrawa, doczekała się wielu wersji. Podany poniżej przepis jest jednym z tych bardziej tradycyjnych.

Sałatka jest bardzo smaczna, lekka i kolorowa. Mi bardzo smakuje w towarzystwie grzanek z bagietki. Sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację czy jako przekąska na imprezie.

Składniki na sałatkę nicejską:

  • 6-7 małych ziemniaków
  • około 150 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • główka sałaty rzymskiej mini
  • 4 jajka
  • 2 garście zielonych oliwek bez pestek
  • około 250 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (2 puszki)

 

Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Fasolę szparagową myjemy i odcinamy jej końcówki. Kroimy na dwie, dłuższe na trzy części. Fasolę gotujemy na parze do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę i pomidory myjemy. Pomidory i ziemniaki przekrawamy pół.

Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.

Sałatkę nicejską można podać na dwa sposoby. Albo na dużym płaskim talerzu albo w miarę płaskiej misce ułożyć na dnie liście sałaty rzymskiej, a tuńczyka, ziemniaki, fasolę, oliwki i pomidory ułożyć wkoło obok siebie. Na nich położyć jajka i całość polać sosem. Każdy może wtedy nakładać sobie takie składniki na jakie ma ochotę.

Można również sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z pomidorami, ziemniakami, fasolą oliwkami i tuńczykiem. Sałatkę przełożyć na talerz czy do salaterki, ułożyć na niej jajka i polać sosem.

Sałatka nicejska – idealny wybór na lekki obiad lub kolację

 

Zobacz inne przepisy na sałatkę z tuńczykiem:

Sałatka jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą

Lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem

Szybka sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem i serem wędzonym

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – błyskawiczna do zrobienia

Sałatka nicejska – idealny wybór na lekki obiad lub kolację
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago