Ciasta i desery

Ciasto Wyborowy Kasztanek – wyborny biszkopt z kremem i bitą śmietaną

Ciasto Wyborowy Kasztanek to pyszny wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję: zarówno jako deser do kawy, jak i na rodzinnych uroczystościach. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu z dodatkiem popularnych cukierków i bitej śmietany na wierzchu. Nie jest trudne do przygotowania, ale za to smaczne i efektowne.

 

Składniki na ciasto Wyborowy Kasztanek:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 1 łyżka kakao
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli macie pewność, że jajka są dobrze ubite)

Krem kasztankowy:

  • 350 g cukierków kasztanki
  • 250 g mascarpone
  • 350 ml śmietany 30%
  • pół opakowania galaretki brzoskwiniowej

 

Bita śmietana:

  • 350 ml śmietany 30%
  • pół opakowania galaretki brzoskwiniowej

 

Dodatkowo:

  • 4 cukierki kasztanki na wierzch do posypania
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • pół cytryny do ponczu

 

Przygotowanie

Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Cukierki na krem mielimy w misie blendera na gładką masę. Ewentualnie można je zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy je do miski i miksujemy robotem kuchennym razem z mascarpone.

Całą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę (zarówno tą do kremu jak i na bitą śmietanę) prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ubitą śmietanę dzielimy na pół.

Połowę śmietany dodajemy do miski z mascarpone i cukierkami. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników.

Spodnią część biszkopta smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy na niego krem kasztankowy. Nakrywamy go drugim blatem biszkopta również od spodu wysmarowanym dżemem. Na wierzchu rozsmarowujemy drugą połowę bitej śmietany i posypujemy startymi na tarce o drobnych oczkach kasztankami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem i bita śmietana zesztywniały.

Ciasto Wyborowy Kasztanek – wyborny biszkopt z kremem i bitą śmietaną

Zobacz inne przepisy na ciasta z wykorzystaniem gotowych słodyczy:

Ciasto Siódme Niebo – pyszny deser piankowy bez pieczenia

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

Czekoladowe brownie z wiśniami

Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Aromatyczny kociołek cygański – idealny na rodzinny obiad

Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…

9 godzin ago

Placki z cukinii z marchewką i gruszką – chrupiące, lekkie i tak pyszne, że znikają w mig!

Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…

2 dni ago

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

5 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 tydzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

3 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago