Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego z dodatkiem warzyw i sera żółtego to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie jest w ogóle skomplikowane ani zbytnio czasochłonne, a zapiekanka wychodzi smaczna, kolorowa, aromatyczna i sycąca. Można ją przygotować dzień wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec w piekarniku, co zajmie 20 minut.
Składniki na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego (4 porcje):
- 300 g makaronu papardelle lub innego szerokiego
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- cebula
- mała puszka kukurydzy
- papryczka pepperoni
- małą papryka czerwona
- 6 plastrów suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- szklanka passaty pomidorowej
- łyżka słodkiego sosu chili (można pominąć)
- 150 g sera żółtego
- 150 g pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie około 2-3 minuty krócej niż podaje producent. Odcedź go i odstaw. Cebulę pokrój w kostkę, suszone pomidory również. Papryki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę, kukurydzę odsącz z zalewy.
Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wsyp najpierw cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj mięso mielone, a po 5 minutach czosnek i papryki. Mięso smaż, rozdrabniając je łopatką, aż nabierze lekko brązowego odcienia. Wtedy na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj suszone pomidory, kukurydzę, słodki sos chili i przyprawy. Całość wymieszaj i duś kilka minut.
Mięso z sosem i warzywami wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp starym serem żółtym i poukładaj pomidory koktajlowe. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut bez przykrycia.
Pycha 🙂