Pulpety w sosie koperkowym z warzywami to prosty i łatwy w wykonaniu przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Takie danie najlepiej smakuje podane z gniecionymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Pulpety w sosie śmietanowym z koperkiem, włoszczyzną i brokułem tworzą pyszną i kolorową kompozycję, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
Składniki na pulpety w sosie koperkowym z warzywami (4 porcje):
-
200 g mięsa mielonego z indyka
-
300 g mięsa mielonego wołowego
-
łyżka majonezu
-
jajko
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki bułki tartej
-
sól, pieprz, majeranek
Sos koperkowy:
-
szklanka pokrojonej w słupki włoszczyzny (może być gotowa mrożonka)
-
250 g brokuła (niewielka sztuka)
-
szklanka bulionu
-
łyżka sosu sojowego
-
180 ml śmietany 30%
-
łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
pęczek kopru
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Pulpety przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po kilka minut na niewielkim ogniu. Pulpety przekładamy na ręcznik papierowy.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente. Na patelnię, na której smażyło się mięso wsypujemy włoszczyznę i podsmażamy. Następnie dodajemy brokuła, podlewamy bulionem i sosem sojowym. Całość dusimy 2-3 minuty. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Warzywa z sosem dusimy, od czasu do czasu mieszając, kolejne 5-6 minut. Na koniec dodajemy posiekany drobno koper i przyprawy. Dokładamy również wcześniej usmażone pulpety.
Zostaw odpowiedź