Staropolska zupa chrzanowa – prosta i pyszna
Staropolska zupa chrzanowa z białą kiełbasą, wędzonką i jajkami na twardo jest bardzo smaczna i sycąca. Świetnie sprawdzi się na wielkanocne śniadanie, czy pożywny obiad dla całej rodziny. Stanowi świetną alternatywę dla barszczu czy żurku, ale robi się ją szybciej i łatwiej, gdyż nie potrzeba przygotowywać zakwasu.
Do przygotowania zupy możecie użyć gotowego chrzanu tartego ze słoiczka lub samodzielnie zetrzeć korzeń chrzanu na małych oczkach tarki, przelać gorącą wodą i dodać do zupy. Wiadomo, że świeży chrzan będzie smaczniejszy i bardziej wyrazisty w smaku.
Do podania: biała kiełbasa, boczek, jajka na twardo, szczypior
Do garnka wkładamy białą kiełbasę, boczek, obraną cebulę i czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Całość zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu około 35 minut. Zupę przecedzamy przez sito, wyjmujemy boczek i kiełbasę.
Do garnka wkładamy żółtka i roztrzepujemy je ze śmietaną za pomocą rózgi kuchennej. Do śmietany i żółtek powoli wlewamy gorący, przecedzony wywar, cały czas mieszając rózgą. Dodajemy również chrzan, majeranek i sól oraz pieprz. Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do znacznego wrzenia.
Zupę przelewamy do talerzy, w których wcześniej układamy ugotowane osobno jajka na twardo przekrojone na pół, pokrojoną w plastry białą kiełbasę i boczek pokrojony w paski lub w kostkę. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem. Zupę można również podać z ziemniakami czy posiekaną natką pietruszki zamiast szczypioru.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Pyszności :)