Surówka do kotleta z sałatą lodową i majonezem to pyszny i błyskawiczny do zrobienia dodatek do obiadu, który przygotujecie dosłownie w chwilę. Sprawdzi się nie tylko do przysłowiowego kotleta, ale również ryb, burgerów wegetariańskich czy pieczonego kurczaka. Będzie stanowić również pyszną przekąskę na grillu.
Przygotowanie surówki jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, ale za to stanowi bardzo smaczne i zdrowe urozmaicenie wielu potraw, dlatego warto ją zrobić.
Składniki na surówkę do kotleta:
-
główka sałaty lodowej
-
średniej wielkości marchew
-
cebula czerwona
-
mała puszka kukurydzy
-
3 ogórki konserwowe
-
2 łyżki majonezu
-
szczypta soli
Przygotowanie
Sałatę rwiemy na kawałki lub kroimy plastikowym nożem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy odrobinę soli i majonez. Całość mieszamy dokładnie. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź