Wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego z kiełbasą, cebulą i ogórkiem konserwowym to bardzo smaczne i szybkie do zrobienia przekąski, które można podać na imprezie czy przygotować na pyszną kolację. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ale można je również podać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Sprawdzą się również jako przekąska do piwa. Połączenie kilku swojskich składników zapieczonych na cieście francuskim tworzy naprawdę wyborną przekąskę.
Najlepiej smakują na ciepło od razu po przygotowaniu, jeśli więc nie macie zbyt wiele czasu w danym dniu można wszystko przygotować dzień wcześniej, surowe pizzerinki włożyć do lodówki, a w dniu podania tylko upiec w piekarniku.
Składniki na wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 150 g suchej kiełbasy typu jałowcowa
- 2 cebule
- 4 duże pieczarki
- 2 ogórki konserwowe
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, oregano
Przygotowanie
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na łyżeczce oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tej samej patelni, dodając jeszcze łyżkę oleju, aż się zeszkli. Ogórki i kiełbasę kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na równej wielkości kwadraty o boku około 15 cm. Brzegi kwadratów zawijamy do środka i lekko dociskamy. Kwadraty układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kwadracie układamy cebulę, plastry pieczarek, kiełbasy i ogórka. Całość posypujemy przyprawami i suszonymi ziołami, a następnie serem żółtym. Blaszkę z pizzerinkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem można posypać szczypiorem.
Zobacz inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego:
Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami
Pizza na cieście francuskim
Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni
Zostaw odpowiedź