Ciasto Malowana Lala to prawdziwy hit letnich deserów! Nie dość, że pięknie i efektownie wygląda, to jeszcze bosko smakuje. Z powodzeniem może zastąpić lody w upalne dni. Jogurtowa pianka w połączeniu z truskawkami w galaretce i biszkoptami tworzy idealną kompozycję. Ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka, zwłaszcza, że ciasto jest leciutkie i orzeźwiające.
Jak przechowywać ciasto Malowana Lala?
Ciasto musi być trzymane w lodówce, wyjmujemy je tylko tuż przed podaniem. Spokojnie wytrzyma 4-5 dni, ale wątpię, aby aż tyle czasu mogło się uchować.
Składniki na ciasto Malowana Lala:
Warstwa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretek truskawkowych (po około 70 g każda)
- 0,5 l wody
Warstwa jogurtowa:
- 2 opakowania galaretek truskawkowych
- 300 ml wody
- 500 g jogurtu greckiego
- 150 g śmietany 30%
Dodatkowo:
- 220 g biszkoptów podłużnych
- 200 g śmietany 30%
Przygotowanie
Najpierw rozpuszczamy galaretki. Dwa opakowania w 0,5 l gorącej wody, a dwa w 300 ml. Galaretki odstawiany do ostudzenia.
Kiedy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne, truskawki myjemy, usuwamy im szypułki i miksujemy blenderem na gładką masę. Truskawki mieszamy z galaretkami rozpuszczonymi w pół litra wody. Odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby lekko stężały.
Na dnie blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, układamy biszkopty, na nie wylewamy ostrożnie połowę truskawek z galaretką. Blaszkę wkładamy do lodówki na 10 minut.
W tym czasie 350 g śmietany ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Większą połowę odstawiamy. Do mniejszej dodajemy jogurt grecki i jeszcze chwilę ubijamy na małych obrotach. Następnie, cały czas miksując wlewamy powoli 300 ml płynnej, ale zimnej galaretki. Masę wkładamy do lodówki na 3-4 minuty.
Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nią połowę masy jogurtowej. Na niej układamy biszkopty. Jeśli masa jest jeszcze zbyt luźna, ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na kilka minut. Jeśli jest już dość sztywna, od razu wylewamy resztę galaretki z truskawkami. Na koniec wykładamy drugą część masy truskawkowej.
Większą część bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne pasy na wierzchu tworząc kratkę. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia z truskawkami:
Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia
Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia
Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia
Jagielnik na zimno z truskawkami
Zostaw odpowiedź