Śniadania

Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis

Racuchy na jogurcie z truskawkami robi się błyskawicznie i nie wymagają wiele pracy. Są za to pyszne, leciutkie i puszyste. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy deser. Zamiast truskawek można dodać do nich inne owoce np. jabłka, borówki czy maliny. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można od razu zrobić je z podwójnej porcji i część skonsumować dzień po przygotowaniu.

Z czym podać racuchy na jogurcie z truskawkami?

Racuchy można podać bez niczego albo tylko posypane cukrem pudrem. Można je również oblać miodem czy syropem klonowym. Dodać kapkę dżemu czy jogurtu albo jeszcze większą ilość truskawek czy innych owoców. Możliwości jest wiele, w zależności od tego co akurat macie pod ręką i na co macie ochotę.

Składniki na racuchy na jogurcie z truskawkami (około 10 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej typ 500 (3/4 szklanki)
  • 125 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 160 g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka cukru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 g truskawek

 

Przygotowanie

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Do mąki wsypujemy sodę, proszek do pieczenia i mieszamy. Do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jajko i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy również cukier oraz mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy truskawki i znowu mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na racuchy i placki na słodko:

Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie i puszyste

Błyskawiczne placuszki na jogurcie

Racuchy drożdżowe jak pączki

Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu

Placuszki z jabłkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago