Śniadania

Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis

Racuchy na jogurcie z truskawkami robi się błyskawicznie i nie wymagają wiele pracy. Są za to pyszne, leciutkie i puszyste. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy deser. Zamiast truskawek można dodać do nich inne owoce np. jabłka, borówki czy maliny. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można od razu zrobić je z podwójnej porcji i część skonsumować dzień po przygotowaniu.

Z czym podać racuchy na jogurcie z truskawkami?

Racuchy można podać bez niczego albo tylko posypane cukrem pudrem. Można je również oblać miodem czy syropem klonowym. Dodać kapkę dżemu czy jogurtu albo jeszcze większą ilość truskawek czy innych owoców. Możliwości jest wiele, w zależności od tego co akurat macie pod ręką i na co macie ochotę.

Składniki na racuchy na jogurcie z truskawkami (około 10 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej typ 500 (3/4 szklanki)
  • 125 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 160 g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka cukru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 g truskawek

 

Przygotowanie

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Do mąki wsypujemy sodę, proszek do pieczenia i mieszamy. Do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jajko i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy również cukier oraz mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy truskawki i znowu mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na racuchy i placki na słodko:

Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie i puszyste

Błyskawiczne placuszki na jogurcie

Racuchy drożdżowe jak pączki

Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu

Placuszki z jabłkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago