Wegetariańskie

Kotlety z kalafiora i jajek – tani przepis na bezmięsny obiad

Kotlety z kalafiora i jajek z dodatkiem sera żółtego i szczypioru to bardzo pyszny pomysł na bezmięsną potrawę. Nie są skomplikowane do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która może wystarczyć na obiad na dwa dni.

Z czym podać kotlety z kalafiora i jajek?

Takie kotlety są bardzo uniwersalne i można je podać na różne sposoby, np. na obiad w towarzystwie frytek czy pieczonych ziemniaków i surówki. Świetnie sprawdzą się również jako samodzielne danie podane z sosem czosnkowym lub curry. Można je również pokroić i podać na kanapkach np. w towarzystwie pomidora i rukoli. Doskonale sprawdzą się również jako wegetariański burger podane w bułce pszennej z różnymi dodatkami.

 

Składniki kotlety z kalafiora i jajek (6 dużych kotletów):

  • średniej wielkości kalafior (można też wykorzystać mrożony)
  • 6 jajek rozmiar L
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypioru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • czosnek suszony, ostra papryka, pieprz, sól
  • około łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie na półtwardo. Odstawiamy do wystudzenia. 4 jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki.

Szczypior drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Na tarce o średnich oczkach ścieramy również kalafiora i jajka.

Do dużej miski przekładamy starte jajka, kalafior, ser żółty, szczypior, mąkę. Wbijamy 2 surowe jajka, dodajemy przyprawy. Całość mieszamy ręką na jednolitą masę, z której odrywamy kawałki i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.

Kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron po około 5 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety z kalafiora i jajek – tani przepis na bezmięsny obiad

 

Zobacz inne pomysły na obiad z kalafiorem w roli głównej:

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym – pyszne danie z piekarnika

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Kotleciki z mięsem i kalafiorem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago