Ciasto Lwia Paszcza z malinami to bardzo ładnie wyglądający, nie za słodki i pyszny deser idealny do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju większych i mniejszych uroczystościach. Składa się z ciasta czekoladowego warstwy jogurtowej z malinami i bitej śmietany na wierzchu. Zamiast malin można wykorzystać inne owoce np. borówki czy porzeczki albo w ogóle z nich zrezygnować, choć dodają pysznej, lekko kwaśnej nuty.
Składniki na ciasto Lwia Paszcza z malinami:
Warstwa brązowa:
- 5 łyżek wody
- 80 ml oleju
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki kakao
Warstwa biała:
- 600 g jogurtu greckiego
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 200 g malin
Bita śmietana:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g wody
- opakowanie galaretki malinowej
- 100 g czekolady
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy warstwę brązową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wodę mieszamy z kakao, olejem i cukrem, następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka jajek i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy warstwę białą. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier mieszamy. Jogurt miksujemy z jajkiem, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy maliny i mieszamy łyżką.
Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto 2/3 ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Wlewamy do niej zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.
Bitą śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto. Wyrównujemy i wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Zostaw odpowiedź