Kurczak z warzywami po tajsku w aksamitnym sosie curry to danie, które można podać na pyszny, nieco egzotyczny obiad. Robi się go szybko i nie wymaga wiele pracy. Jeśli lubicie curry, to z pewnością przypadnie wam do gustu. Delikatna pierś z kurczaka w towarzystwie warzyw w kremowym, lekko słodkim i pikantnym sosie to zestawienie, które podbije niejedne kubki smakowe.
Z czym podać kurczaka z warzywami po tajsku?
Do dania najlepiej sprawdzi się ryż np. basmati lub jaśminowy. Można je również podać z chlebkami naan, pieczonymi ziemniakami czy makaronem ryżowym.
Składniki na kurczaka z warzywami po tajsku (4 porcje):
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości marchewki
- średniej wielkości por
- garść fasoli szparagowej zielone (świeża lub mrożona)
- duża papryka czerwona
- około 50 g tajskiej pasty curry (dałam żółtą, może też być ostrzejsza czerwona)
- 400 ml mleczka kokosowego
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz, papryka ostra, trawa cytrynowa mielona (opcjonalnie)
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę i obraną marchew kroimy w paski, fasoli odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Pora kroimy w plastry.
Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw kurczaka, następnie wrzucamy marchew i fasolkę. Patelnię nakrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy paprykę i pora i smażymy jeszcze około 10 minut.
Następnie na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry, sos sojowy i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia na małym ogniu jeszcze kolejne 10 minut. Podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na dania obiadowe inspirowane kuchnią azjatycką:
Kurczak z kapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą
Domowa shoarma z kurczaka
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego
Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis
Zostaw odpowiedź