Kurczak pieczony z warzywami to bardzo szybki do przygotowania, a jakże przepyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Nie wymaga wiele wysiłku, aby go przygotować, potrzeba jedynie trochę czasu, aby kurczak mógł się upiec w piekarniku.
Do przygotowania dania wykorzystałam mrożone warzywa na patelnię, ale możecie oczywiście użyć świeżych, co trochę wydłuży czas przygotowania, gdyż trzeba będzie je obrać i pokroić.
Z czym podać kurczaka pieczonego z warzywami?
Jest to danie, do którego nie trzeba podawać żadnych dodatków, gdyż zarówno mięso jak i ziemniaki, bataty i inne warzywa już się w nim zawierają. Jeśli jednak chcecie jeszcze więcej warzyw, można przygotować surówkę np. z kapusty pekińskiej.
Składniki na kurczaka pieczonego z warzywami (4-5 porcji):
- 1 kg udek, podudzi lub ćwiartek z kurczaka
- łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju
- sól, pieprz, papryka ostra
Warzywa:
- około 1 kg mrożonych warzyw na patelnię, w skład których wchodzą: ziemniaki, cukinia, cebula, fasolka szparagowa, kukurydza, papryka szparagowa
- 1 kg batatów
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy marynatę do kurczaka. Musztardę mieszamy z sosem sojowym, olejem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Umyte i wysuszone udka z kurczaka smarujemy tak powstałą marynatą, przekładamy do miski, nakrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Dużą blaszkę od piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia. Na niej rozkładamy obrane i pokrojone w plastry grubości około 1 cm bataty. Między nimi układamy kurczaka. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy z piekarnika i na bataty i kurczaka rozsypujemy mrożone warzywa na patelnię. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze około 45 minut.
Zostaw odpowiedź