Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween
Ciasto Grób to przyciągający wzrok wypiek składający się z murzynka, masy z soku typu Kubuś i polewy czekoladowej. Dekoracje uformowane na kształt nagrobków, które układamy na wierzchu sprawiają, że wygląda upiornie i koszmarnie. Jeśli lubicie zabawy halloweenowe to taki deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom imprezy.
kilka ciasteczek oreo, kilka wafelków kakaowych lub herbatników, biały pisak spożywczy
Rozpoczynamy od przygotowania murzynka. Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 35 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy masę pomarańczową. 800 ml soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretki brzoskwiniowe w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściły. Masę od razu wylewamy na spodni blat murzynka i nakrywamy drugim blatem. Całość odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy razem z mlekiem w rondelku do rozpuszczenia. Ciasto można pozostawić w całości lub od razu pokroić na prostokątne porcje (jak na zdjęciu). Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Na herbatnikach lub wafelkach pisakiem wykonujemy napisy R. I. P. i inne. Przy pomocy noża wykonujemy w cieście niewielkie nacięcia i umieszczamy w nich ciasteczka – groby. Ciasteczka oreo oddzielamy od kremu i same ciasteczka kruszymy na małe kawałki. Usypujemy z nich kopczyki pod płytami nagrobnymi z ciasteczek.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…