Karpatka Straciatella to nieskomplikowane, wszystkim znane ciasto w nowej odsłonie, bo z dodatkiem czekolady. Jest bardzo smaczne i nie można poprzestać na jednym kawałku. Pofalowane ciasto parzone, masa budyniowa i czekolada stanowią pyszne połączenie, które znajdzie wielu zwolenników.
Składniki na Karpatkę Straciatella:
Ciasto parzone:
- 250 ml wody (szklanka)
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki)
- 5 jajek rozmiar M
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 litr mleka 2%
- 200 g masła
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 60 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (5 łyżek)
- 75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
- 2 żółtka jajka
- 100 g czekolady gorzkiej
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto parzone. W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Garnek z powrotem stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając podgrzewamy około 2 minuty. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku, a także szczyptę soli i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
Jedną z części rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28×23 cm). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pozostawiamy do wystudzenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Przygotowujemy masę budyniową. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Mieszankę wlewamy powoli do wrzącego mleka i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, garnek zdejmujemy z ognia, budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy startą na tarce lub rozdrobnioną w rozdrabniaczu od blendera czekoladę i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund.
Krem wykładamy na jeden z blatów ciasta i przykrywamy drugim. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i tak powstałą polewę wylewamy łyżką na wierzch ciasta, tworząc zygzaki. Karpatkę odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła.
Zobacz inne przepisy na ciasta ze starego zeszytu:
Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie
Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne
Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis
Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu
Zostaw odpowiedź