Kartacze z mięsem drobiowym (zwane także cepelinami) to pyszne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. Są mięciutkie, bardzo sycące, a w smaku nie mają sobie równych. Do ich przygotowania potrzeba nieco czasu, ale za jednym zamachem można zrobić obiad na dwa dni. Na drugi dzień kartacze najlepiej odgrzać na parze, będą smakować jak świeże.
Zazwyczaj do mięsnego farszu do kartaczy wykorzystuje się mięso wieprzowe, ale udka z kurczaka są lżejsze i delikatniejsze. Mnie i mojej rodzinie taki farsz bardziej smakuje.
Z czym podać kartacze z mięsem drobiowym?
Świetne smakują jedynie z podsmażonym boczkiem czy cebulką. Można podać je również z ulubionym sosem np. pieczarkowym czy koperkowym i sałatką z buraków.
Składniki na kartacze z mięsem drobiowym (około 9 sztuk):
- około 1 kg surowych ziemniaków
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 podudzia z kurczaka (około 450 g)
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
Okrasa: boczek, cebula
Przygotowanie
Udka z kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Udka wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso obieramy ze skóry i kości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Do masy dodajemy sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli mięso wydaje się zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.
Ugotowane do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dokładnie odciskamy tarte ziemniaki, a w wodę po odciśnięciu pozostawiamy do odstania na kilka minut. Na dnie naczynia powinna odstać się skrobia ziemniaczana, którą dodajemy do dużej miski z ziemniakami tartymi i surowymi. Dodajemy także mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli. Całość mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
W dużym garnku gotujemy wodę z pół łyżeczki soli. Na próbę wrzucamy do gotującej się wody małą kulkę masy ziemniaczanej. Jeśli się nie rozpada, można formować kluski, jeśli się rozpadnie do masy dodajemy więcej mąki ziemniaczanej.
Nabieramy czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją na placek wielkości dłoni i nakładamy na środek czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Kluskę zamykamy, formując ją na kształt wałeczka. W taki sposób formujemy wszystkie kartacze.
Na gotującą się wodę wkładamy partiami po 3-4 kartacze. Gotujemy je na małym ogniu przez około 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
Przed podaniem polewamy okrasą z podsmażonego boczku wędzonego i cebuli pokrojonych w kostkę.
Zostaw odpowiedź