Dania główne

Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad

Prażucha ziemniaczana ze skwarkami to najprostszy przepis na domowe kluski, które przygotowuje się niewiele dłużej niż trwa ugotowanie ziemniaków. W rożnych regionach ta potrawa różnie się nazywa: porka, psiocha, fusia, lemieszka. Zawsze jednak jest to proste, tanie i zaskakująco pyszne danie kuchni chłopskiej.

Z czym podać prażuchę ziemniaczana?

Danie można podać jedynie okraszone cebulą i skwarkami lub z kleksem kwaśnej śmietany. Dobrze się także komponuje z kwaśnym mlekiem czy kefirem. Sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania zamiast gotowanych ziemniaków. Moja babcia lubiła podawać prażuchę z barszczem czerwonym.

 

Składniki na prażuchę ziemniaczaną ze skwarkami:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (50 g)
  • sól
  • 100 g słoniny
  • cebula

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Z ziemniaków odlewamy około 2/3 szklanki wody (150 ml), resztę wody odcedzamy. Wodę z powrotem wlewamy do ziemniaków i za pomocą tłuczka rozgniatamy wszystko na jednolitą masę bez grudek.

Wierzch ziemniaków posypujemy równomiernie mąką. Garnek nakrywamy i stawiamy na małym ogniu. Całość parujemy około 5 minut. Następnie mąkę przy pomocy tłuczka mieszamy z ziemniakami. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje prażuchy i układamy na talerzu.

Słoninę kroimy w niezbyt grubą kostkę. Przekładamy na zimną patelnię i smażymy na niewielkim ogniu, aż skwarki zaczną się wytapiać i nabierać złotego koloru. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż cebula również się zarumieni. Prażuchy polewamy skwarkami, cebulą i tłuszczem.

 

Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad

 

Zobacz inne przepisy na proste potrawy z ziemniaków:

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Talarki ziemniaczane w ketchupie – pyszna przekąska z piekarnika

Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony przepis

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago