Dania główne

Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad

Prażucha ziemniaczana ze skwarkami to najprostszy przepis na domowe kluski, które przygotowuje się niewiele dłużej niż trwa ugotowanie ziemniaków. W rożnych regionach ta potrawa różnie się nazywa: porka, psiocha, fusia, lemieszka. Zawsze jednak jest to proste, tanie i zaskakująco pyszne danie kuchni chłopskiej.

Z czym podać prażuchę ziemniaczana?

Danie można podać jedynie okraszone cebulą i skwarkami lub z kleksem kwaśnej śmietany. Dobrze się także komponuje z kwaśnym mlekiem czy kefirem. Sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania zamiast gotowanych ziemniaków. Moja babcia lubiła podawać prażuchę z barszczem czerwonym.

 

Składniki na prażuchę ziemniaczaną ze skwarkami:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (50 g)
  • sól
  • 100 g słoniny
  • cebula

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Z ziemniaków odlewamy około 2/3 szklanki wody (150 ml), resztę wody odcedzamy. Wodę z powrotem wlewamy do ziemniaków i za pomocą tłuczka rozgniatamy wszystko na jednolitą masę bez grudek.

Wierzch ziemniaków posypujemy równomiernie mąką. Garnek nakrywamy i stawiamy na małym ogniu. Całość parujemy około 5 minut. Następnie mąkę przy pomocy tłuczka mieszamy z ziemniakami. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje prażuchy i układamy na talerzu.

Słoninę kroimy w niezbyt grubą kostkę. Przekładamy na zimną patelnię i smażymy na niewielkim ogniu, aż skwarki zaczną się wytapiać i nabierać złotego koloru. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż cebula również się zarumieni. Prażuchy polewamy skwarkami, cebulą i tłuszczem.

 

Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad

 

Zobacz inne przepisy na proste potrawy z ziemniaków:

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Talarki ziemniaczane w ketchupie – pyszna przekąska z piekarnika

Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony przepis

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago