Ciasto Czarnuszek z oreo – prosty przepis na biszkopt z kremem
Ciasto Czarnuszek z oreo to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który smakuje bardzo dobrze i wygląda interesująco. Takie czarno-białe ciasto z pewnością przyciąga wzrok i kusi kubki smakowe. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom oreo i nie tylko.
Jest to bardzo proste. Wystarczy upiec biszkopt, a na niego wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i gotowe. Ciasto powinno wyjść nawet początkującym kucharzom i kucharkom.
Biszkopt:
Krem:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka oreo oddzielamy od kremu i same ciasteczka kruszymy na małe kawałki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż będzie sztywna. Następnie dodajemy mascarpone, krem z ciasteczek oreo oraz cukier puder i miksujemy na niższych obrotach jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą. Na koniec, cały czas miksując, cienką stróżką wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Krem wykładamy na biszkopt, a wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…