[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]
Najprostsze ciasto z jabłkami jest mięciutkie, puszyste i zarazem wilgotne. Można je zrobić dosłownie w 5 minut w jednej misce, a potem tylko upiec w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość i wilgotność, ale ponieważ jest pyszne, pewnie zazwyczaj długo nie postoi. Taki domowy jabłecznik można przygotować do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości nie tylko jesienią, ale przez cały rok, bo jabłka w Polsce zawsze są dostępne.
Jak zrobić najprostsze ciasto z jabłkami?
Wystarczy wymieszać osobno suche i mokre składniki, następnie połączyć je i dodać jabłka. Tak powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika. Prościej się nie da!
Składniki na najprostsze ciasto z jabłkami:
- 480 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3,5 szklanki)
- 180 g cukru (niepełna szklanka)
- 4 jajka rozmiar L
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 220 ml oleju (niepełna szklanka)
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- 3 duże jabłka
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich jogurt, olej i ekstrakt zapachowy. Chwilę mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę i znowu mieszamy do powstania jednolitej masy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
Zobacz inne przepisy na ciasta z jabłkami:
Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie
Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną
[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]
Zostaw odpowiedź