Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie, które można podać na wigilijnym stole czy na zwykły codzienny obiad. Świetnie smakują okraszone cebulą i z kubkiem czerwonego barszczu. Ciasto jest mięciutkie, a farsz po prostu pyszny.
Ulepionych pierogów nie trzeba gotować od razu, można je zamrozić na później. Można również zamrozić ugotowane pierogi, a potem odmrozić je i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle.
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami (około 40 sztuk):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej (typ 450)
- 225 ml gorącej wody
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 400 g kapusty kiszonej
- niewielka cebula
- 25 g grzybów suszonych
- 150 g pieczarek
- sól, pieprz
- po 2-3 ziarna ziela angielskiego i liści laurowych
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej przez około 10 godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby kroimy w kostkę.
Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ją około 25 minut na wolnym ogniu (do miękkości). Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy kapusta ostygnie kroimy ją nożem na mniejsze kawałki.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanymi około 3 łyżkami oleju wrzucamy najpierw cebulę, a po kilku minutach pieczarki. Oba składniki podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy grzyby oraz kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów. Dusimy na patelni do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy sól i olej, oraz wlewamy gorącą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli ciasto przykleja się do dłoni, podsypujemy je odrobiną mąki i kilka razy ugniatamy. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placek grubości 2-3 minimetrów (nie powinien być tak cienki, że prawie przezroczysty, gdyż wtedy pierogi mogą się rozpaść w trakcie gotowania). Jeśli ciasto klei się do wałka lub stolicy, podsypujemy je mąką. Szklanką wycinamy krążki (moja ma średnicę 8,5 cm). Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek i mam pewność, że pierogi nie rozkleją się w czasie gotowania. Gotowe pierogi układamy na oprószonym mąką blacie i nakrywamy ściereczką.
Pierogi wkładamy partiami po 8-10 do wrzącej osolonej wody. Gotujemy je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące.
Zobacz inne przepisy na dania z farszem z grzybów:
Paszteciki z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami
Kruche paszteciki z pieczarkami – pyszna przekąska do barszczu
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Czebureki z pieczarkami
Zostaw odpowiedź