Wytrawne muffiny z cebulą i papryką to pyszne małe babeczki, które świetnie sprawdzą się na imprezie, pikniku czy na drugie śniadanie do szkoły. Robi się je bardzo szybko i każdemu się udadzą. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Można je podać z rożnego rodzaju sosami: czosnkowym, słodkim chili, ketchupem czy majonezem. Można również potraktować je jak bułeczki: przekroić na pół i wypełnić wędliną, serem czy warzywami.
Składniki na wytrawne muffiny z cebulą i papryką:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 160 g mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody do pieczenia
- szczypta soli
- garść oliwek zielonych
- średniej wielkości cebula
- 2 papryczki pepperoni czerwone
- łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, łyżeczka tymianku, sól, pieprz
- łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Papryczki również drobno siekamy i dorzucamy do cebuli. Smażymy do miękkości warzyw. Oliwki kroimy w plasterki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i ziołami. Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenną, dodajemy do nich jogurt i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką. Dodajemy również cebulę z papryką i oliwki. Jeszcze raz mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki.
Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Ja mam formę silikonową, do której nawet nie muszę wkładać papilotek, gdyż muffiny po upieczeniu łatwo wychodzą. Wgłębienia napełniamy ciastem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35 minut.
Zobacz inne przepisy na szybkie przekąski na imprezę:
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego – proste i pyszne przekąski
Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika
Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło
Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli
Wygląda pyszne🙂Chętnie wypróbuję przepis , zastanawiam się tylko ile dać mąki, bo chyba wkradł się błąd (160 szklanki mąki). Czym mogę zastąpić oliwki?🙂
160 g oczywiście 😉 Oliwki można pominąć.