Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut
Pasta czosnkowa to błyskawiczne do zrobienia smarowidło, które można rozsmarować na pieczywie, tortilli czy podać jako dip do świeżych warzyw. Ma dość wyrazisty smak, a czosnek jest mocno wyczuwalny. Jeśli nie tolerujecie dużej ilości czosnku, to taka pasta raczej nie jest dla was. Zalety zdrowotne czosnku jednak pewnie każdy zna, dlatego nie muszę pisać, że warto takie smarowidło od czasu do czasu przygotować, zwłaszcza w sezonie zimowym.
Świetnie sprawdzi się na kanapkach zamiast masła. Warstwę smarowidła można przykryć wędliną, serem żółtym i warzywami. Można również rozsmarować ją na tortilli, dodać rukolę, szynkę, ser żółty i zwinąć w rulon. Takie danie świetnie sprawdzi się na kolację. W ramach przekąski można pokroić w słupki marchew, selera, ogórka czy kalarepę i podać je z pastą.
Fasolę odsączamy z zalewy. Czosnek obieramy. Czosnek, fasolę i olej przekładamy do jednej miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…