Ciasto Wścibskiej Sąsiadki to pyszny domowy smakołyk, który zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu posmarowanego dżemem truskawkowym, kremu budyniowego i galaretki. Takie proste zestawienie zawsze się sprawdza i nie znam osoby, której by nie smakowało. Świetnie sprawdzi się jako elegancki deser na niedzielę czy wizytę gości.
Składniki na ciasto Wścibskiej Sąsiadki:
Biszkopt:
- 3 jajka rozmiar L
- 2 białka jajek
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (po około 40 g każde)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła
Ponadto:
- około 150 g marmolady lub dżemu truskawkowego
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (po około 70 g każde)
- 700 ml wody
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka i białka jajek (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wkładamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 18 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy masę budyniową. Około 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym, mąkami i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy, aż całkowicie stężeje. Następnie nożem maczanym w zimnej wodzie kroimy ją w kostkę.
Składamy ciasto. Biszkopt smarujemy dżemem lub marmoladą, następnie wykładamy połowę kremu budyniowego i wyrównujemy. W równych odstępach wykładamy biszkopty. Nakrywamy drugą warstwą kremu budyniowego. Na wierzchu układamy kwadraciki z galaretki. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
Zobacz przepisy na inne ciasta z kremem budyniowym:
Ciasto Kokosowy Chlejus z malinami – smakołyk z procentami
Biszkopt z masą budyniową
Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia
Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia
Ciasto budyniowe na krakersach – prosty deser bez pieczenia
Zostaw odpowiedź