Ciasta i desery

Oponki drożdżowe zaparzane – długo zachowują świeżość

Oponki drożdżowe zaparzane są bardzo mięciutkie, pulchne i wilgotne. Zachowują świeżość przez 2-3 dni, wystarczy tylko nakryć je ściereczką albo włożyć do zamkniętego pojemnika. Z podanych składników wychodzi naprawdę duża porcja kilkudziesięciu oponek, którymi możecie obdarować rodzinę lub znajomych. Usmażone oponki można również zamrozić, po odmrożeniu również są smaczne.

Składniki na oponki drożdżowe zaparzane:

Zaparka:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 300 ml mleka
  • 75 g masła

 

Reszta składników:

  • 500 g mąki
  • 75 g drożdży świeżych
  • 150 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • duży kieliszek spirytusu (50 ml)
  • około 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy zaparkę. Mleko zagotowujemy z masłem i zalewamy nim mąkę przesianą do miski. Mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż powstanie gładkie ciasto. Nakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do wystudzenia.

Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszamy przez chwilę, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 15 minut.

Mąkę pszenną przesiać do miski. Mleko zagotować i wrzącym zalać mąkę w misce. Wymieszać do dokładnego połączenia, jednocześnie – w miarę możliwości – rozcierając łyżką powstałe grudki. Mieszanka konsystencją będzie przypominała bardzo gęsty kleik. Przykryć masę folią spożywczą tak, aby dotykała jej powierzchni i odstawić na blat na około 1 godzinę.

Żółtka i jedno jajko ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze około minuty. Do masy jajecznej dodajemy rozczyn z drożdży, mąkę pszenną, sól, spirytus, oraz zaparkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem (będzie ono dość klejące). Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na blat, wyrabiamy ręką przez chwilę, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 1 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła, a na środku każdego koła wykrawamy kieliszkiem mniejsze. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu oponek, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Krążki ciasta nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut, aby podrosły.

Smażenie:

W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej. Temperatura powinna osiągnąć 175 C. Jeśli nie mamy jak tego zmierzyć, najlepiej wrzucić do tłuszczu kawałeczek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz powinien mieć odpowiednią temperaturę.

Zmniejszamy nieco moc palnika. Do garnka wrzucamy partiami oponki stroną od góry, czyli strona na której wcześniej leżały powinna wystawać ponad powierzchnię tłuszczu. Garnek nakrywamy pokrywką i smażymy oponki przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez dwie minuty (już bez przykrycia). Jeśli pączki będą miały zbyt brązowy kolor zmniejszamy jeszcze moc palnika, jeśli natomiast będą zbyt jasne smażymy je po 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy przestygną, oprószamy je cukrem pudrem.

Oponki drożdżowe zaparzane – długo zachowują świeżość

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty

Pączki mięciutkie i puszyste – tradycyjny przepis ze starego zeszytu

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Pączki w 15 minut – pyszne mini pączusie z ricottą

Racuchy drożdżowe jak pączki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago