Smarowidło do chleba z tuńczykiem to pyszna pasta kanapowa, która urozmaici wasze śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i plastrami ogórka korniszonego na wierzchu. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy ugotować i pokroić jajka oraz wymieszać je z resztą składników.
Bardzo lubię pastę kanapkową z tuńczykiem i jajkami, gdyż jest bardzo uniwersalna. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, można również podać ją z krakersami czy chipsami z tortilli i będzie wtedy pyszną przekąską imprezową.
Składniki na smarowidło do chleba z tuńczykiem:
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (170 g)
- 4 jajka rozmiar L
- 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki serka kanapkowego śmietankowego
- łyżka śmietany 12%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suszone odsączamy z oleju i również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
Do tuńczyka dodajemy jajka, suszone pomidory, serek kanapkowy, śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Pastę odkładamy przynajmniej na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe:
Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut
Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut
Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna
Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut
Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki
Skoro to szybkie to wchodzimy w to całą rodzinką, dzięki