Pasty i pasztety

Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis

Smarowidło do chleba z tuńczykiem to pyszna pasta kanapowa, która urozmaici wasze śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i plastrami ogórka korniszonego na wierzchu. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy ugotować i pokroić jajka oraz wymieszać je z resztą składników.

Bardzo lubię pastę kanapkową z tuńczykiem i jajkami, gdyż jest bardzo uniwersalna. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, można również podać ją z krakersami czy chipsami z tortilli i będzie wtedy pyszną przekąską imprezową.

 

Składniki na smarowidło do chleba z tuńczykiem:

  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (170 g)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki serka kanapkowego śmietankowego
  • łyżka śmietany 12%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suszone odsączamy z oleju i również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.

Do tuńczyka dodajemy jajka, suszone pomidory, serek kanapkowy, śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Pastę odkładamy przynajmniej na pół godziny do lodówki do schłodzenia.

 

Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe:

Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut

Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

21 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago