Pasty i pasztety

Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis

Smarowidło do chleba z tuńczykiem to pyszna pasta kanapowa, która urozmaici wasze śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i plastrami ogórka korniszonego na wierzchu. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy ugotować i pokroić jajka oraz wymieszać je z resztą składników.

Bardzo lubię pastę kanapkową z tuńczykiem i jajkami, gdyż jest bardzo uniwersalna. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, można również podać ją z krakersami czy chipsami z tortilli i będzie wtedy pyszną przekąską imprezową.

 

Składniki na smarowidło do chleba z tuńczykiem:

  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (170 g)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki serka kanapkowego śmietankowego
  • łyżka śmietany 12%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suszone odsączamy z oleju i również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.

Do tuńczyka dodajemy jajka, suszone pomidory, serek kanapkowy, śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Pastę odkładamy przynajmniej na pół godziny do lodówki do schłodzenia.

 

Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe:

Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut

Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago