Dania główne

Zapiekane piersi z indyka pod pierzynką – rozpływają się w ustach

Zapiekane piersi z indyka pod pierzynką z pora i sera to bardzo smaczne danie, które możecie podać na obiad czy jako danie na ciepło na imprezie. Nie wymagają wiele pracy, a wychodzą mięciutkie, soczyste i pyszne.

W ten sam sposób możecie również przygotować piersi z kurczaka, wtedy czas pieczenia zajmie około 30 minut.

Z czym podać zapiekane piersi z indyka pod pierzynką?

Jeśli planujecie podać je na obiad, możecie ugotować ziemniaki lub kaszę i przygotować ulubioną surówkę np. z kapusty pekińskiej lub marchewki. Takie piersi są bardzo uniwersalne, więc dodatki mogą być różne.

Jako danie imprezowe można podać je z jakimś sosem na zimno np. czosnkowym lun tzatziki.

 

Składniki na zapiekane piersi z indyka pod pierzynką:

  • około 800 g piersi z indyka
  • około 120 g serka kanapkowego śmietankowego
  • średniej wielkości por
  • kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera żółtego
  • czosnek suszony, ostra papryka, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pierś kroimy w plastry grubości 2-3 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy je przyprawami z każdej strony i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.

W tym czasie pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na łyżce oleju, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Wystudzonego pora mieszamy z pomidorami i serkiem kanapkowym.

Piersi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Na niech rozsmarowujemy serek kanapkowy z porem. Na koniec posypujemy startym serem żółtym.

Piersi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 35 minut pod przykryciem. Blaszkę można nakryć inną blaszką lub folią aluminiową. Po tym czasie przykrycie zdejmujemy o pieczemy jeszcze 5 minut.

 

Zapiekane piersi z indyka pod pierzynką – rozpływają się w ustach

 

Zobacz inne przepisy na obiad z indykiem:

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago