Makaronowa sałatka z brokułem i kurczakiem jest bardzo smaczna, kolorowa, aromatyczna i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie, na kolację czy lunch do pracy. Powstaje z prostych składników, które są dostępne przez cały rok, dlatego można ją podać w czasie zimowych posiadówek, jak i na letnim grillu.
Jak przygotowujemy makaronową sałatkę z brokułem i kurczakiem?
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i każdy sobie poradzi. Należy ugotować makaron i brokuła, oraz usmażyć piersi z kurczaka. Składniki studzimy i w międzyczasie kroimy w kostkę paprykę i przygotowujemy sos czosnkowy. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe.
Składniki na makaronową sałatkę z brokułem i kurczakiem:
- 2 duże piersi z kurczaka + czosnek suszony, przyprawa do gyrosa, papryka ostra, sól, pieprz
- 100 g cebulek perłowych marynowanych
- 1 brokuł
- 150 g makaronu kokardki (lub innego ulubionego)
- średniej wielkości papryka czerwona
- mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy obficie przyprawami i odstawiamy przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Usmażone piersi przekładamy na ręcznik papierowy i odstawiamy do wystudzenia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu). Odcedzamy go na durszlaku i polewamy zimną wodą. Brokuł dzielimy na drobne różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie lub na parze.
Paprykę kroimy w kostkę. Cebulki i kukurydzę odsączamy z zalewy. W miseczce mieszamy ze sobą majonez, jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy przez chwilę. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zostaw odpowiedź