Pieczone warzywa z ziołami to niezwykle proste i łatwe do zrobienia danie, które można podać na obiad czy kolację. Ponieważ używamy warzyw korzeniowych, które są dostępne przez cały rok, można je podać zarówno latem jak i zimą. Warzywa przygotowane w ten sposób są przepyszne, lekko słodkie i skuszą niejednego niejadka lub zdeklarowanego mięsożercę.
Z czym podać pieczone warzywa z ziołami?
Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, podane np. z prostym sosem czosnkowym (jogurt grecki, musztarda, czosnek, sól, pieprz) czy innym ulubionym. Sprawdzą się również jako dodatek do smażonej ryby, pieczonego mięsa, kotletów lub jajka sadzonego. Można je również wymieszać z makaronem, ryżem czy kaszą jaglaną.
Składniki na pieczone warzywa z ziołami (4-5 porcji):
-
1 większy batat
-
2 średnie marchewki
-
4 średnie buraki (gotowane)
-
średniej wielkości seler
-
po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku
-
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
-
duża szczypta soli
-
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski jak na frytki. Wkładamy je do jednej miski (oprócz buraków, jeśli nie chcemy, aby ich kolor przeszedł na resztę warzyw), dodajemy zioła, przyprawy i olej. Mieszamy wszystko ze sobą. Jeśli latem mamy młode buraki, to nie trzeba ich wcześniej gotować. Zimą kupuję w sklepie buraki już ugotowane, zaoszczędza to sporo czasu. Buraki osobno mieszamy z olejem i przyprawami.
Warzywa rozkładamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45 minut z termoobiegiem (można krócej, jeśli lubicie al dente).
Zobacz inne przepisy na pyszne dania z warzyw na obiad:
Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad
Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora
Kaszotto z warzywami (300 kcal)
Wegetariańskie curry z bobem
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki
Zostaw odpowiedź