Wytrawne gofry podane z ulubionymi dodatkami to pomysł na pyszną przekąskę, którą można podać na imprezie czy na kolację w formie nietypowych kanapek. Robi się je szybko, a wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Z czym podać wytrawne gofry?
Możliwości jest mnóstwo. Można podać je w formie kanapek, z jajkiem ugotowanym na twardo, plastrami szybki czy sera, pomidorami, kiełkami czy ogórkiem. Sprawdzą się również z jakimś dipem czy sosem czosnkowym do maczania.
Składniki na wytrawne gofry (6 sztuk):
- szklanka z „czubkiem” mąki pszennej typ 450 (150 g)
- pół szklanki mąki kukurydzianej (50 g), (można zamienić na mąkę pszenną)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka wody (220 ml)
- 1/4 szklanki oleju (60 ml)
- 2 szczypty soli, po łyżeczce przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ziół prowansalskich
Dodatki:
jajka ugotowane na twardo, plastry szynki, sałata, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, kiełki
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: jajka, wodę i olej. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej albo krótko miksujemy robotem kuchennym. Ciasto odstawiamy na około 20 minut.
Płytki do pieczenia w gofrownicy smarujemy olejem. Gofrownicę rozgrzewamy (na swojej gofrownicy robię to do maksymalnej mocy). Kiedy gofrownica będzie już nagrzana, na dolne płytki nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni, tak aby wszystkie kratki były zakryte. Gofrownicę zamykamy i pieczemy przez około 4 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Jeśli gofry przywierają do płytek, najlepiej przez każdym pieczeniem posmarować je olejem. Gofry studzimy na kratce.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Zobacz inne przepisy na efektowne przekąski:
Sajgonki z piekarnika – szybkie przekąski z ryżem i warzywami
Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję
Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki
Wytrawne muffiny z cebulą i papryką – pyszne przekąski na imprezę
Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło
Zostaw odpowiedź