Chłopski garnek z makaronem, kiełbasą, młodą kapustą i pieczarkami to pyszne danie na obiad, które zapewnia uczucie sytości na długo. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze letnie dni, kiedy uruchomienie kuchenki nie sprawia, że w pomieszczeniu robi się sauna.
Robi się go bardzo szybko, gdyż kilka operacji można robić równocześnie np. gotować makaron, kapustę, smażyć pieczarki i kiełbasę. Nie jest to więc danie jednogarnkowe, ale za to można je przygotować w około pół godziny. Po przygotowaniu z powodzeniem można je odgrzać np. w mikrofalówce, dlatego można od razu przygotować większą porcję i nie martwić się o obiad przez dwa dni.
Składniki na chłopski garnek z makaronem i młodą kapustą:
- 400 g makaronu świderki (lub innego ulubionego)
- główka młodej kapusty (lub pekińskiej)
- 500 g kiełbasy typu śląska
- 250 g pieczarek
- cebula
- papryka czerwona
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony
Przygotowanie
Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i dodajemy szczyptę soli. Kapustę gotujemy około 10 minut (aż będzie miękka). Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie al dente (około 2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu). Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Paprykę w paski. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy najpierw kiełbasę, po dwóch minutach cebulę, a następnie paprykę. Składniki smażymy, aż warzywa zmiękną. Na osobnej patelni smażymy pieczarki.
Do garnka z kapustą wrzucamy makaron, pieczarki, kiełbasę z papryką i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą i gotujemy jeszcze przez minutę.
Zostaw odpowiedź