Schab pieczony w majonezie to danie, które świetnie sprawdzi się na sycący, domowy obiad na co dzień i od święta. Jeśli znudził się wam tradycyjny schabowy, to z powodzeniem możecie sięgnąć po poniższy przepis. Danie nie wymaga wiele pracy ani składników, potrzebuje jedynie trochę czasu na upieczenie w piekarniku. Mięso wychodzi bardzo soczyste, kruche i aromatyczne.
Z czym podać schab pieczony w majonezie?
Taki schab wieprzowy pieczony z plastrach jest bardzo uniwersalnym daniem i pasują do niego dowolne dodatki, w zależności od tego co lubią domownicy. Mogą to być ziemniaki, frytki, kluski śląskie czy kasza. Do tego sezonowa surówka np. z kiszonej kapusty, pomidorów czy mizeria albo pieczone lub gotowane na parze warzywa i pyszny obiad dla całej rodziny mamy gotowy. Sprawdzi się o każdej porze roku i na każdą okazję.
Składniki na schab pieczony w majonezie (około 5 porcji):
- 1 kg schabu
- duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
Schab myjemy i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Plastry obsypujemy z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie każdy kawałek smarujemy dokładnie cienką warstwą majonezu. Mięso odkładamy do pojemnika z przykryciem i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do naczynia żaroodpornego przekładamy plastry schabu na przemian z cebulą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Mięso pieczemy przez 1 godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut (z termoobiegiem).
Zostaw odpowiedź